Снимка: Reuters
fallback

Десетки американски шпиони, работили за ЦРУ, са били разкрити и задържани в Ливан и Иран, съобщи американската телевизия Ей Би Си, като се позова на източници от американските разузнавателни служби.

От спецслужбите на САЩ определиха задържането на шпионите като сериозен провал и изразиха опасения, че агентите може да бъдат екзекутирани.

По данни на телевизията става дума за хора, вербувани от ЦРУ в Иран и ливанската организация Хизбула, която е смятана в САЩ за терористична групировка, ползваща се от подкрепата на Техеран.

Ръководителите на Иран и Хизбула обявиха още в началото на лятото, че са разбити американски шпионски мрежи. САЩ обаче не реагираха на тези изявления.

Шпионската мрежа за Хизбула е била разбита от двойни агенти, които уж работели за ЦРУ, а всъщност разкрили информаторите.

Според някои информации точно те са научили, че американските шпиони се срещат със своите информатори в бейрутското кафене „Пица Хът“ и оттук дошло кодово название „Пица“.

Чрез тези двойни агенти службите за сигурност на Хизбула се сдобили с имената на над десет информатори и сътрудници на ЦРУ.

По данни на Ей Би Си почти по същото време иранските спецслужби разкрили начина за връзка на тайните агенти на ЦРУ чрез интернет.

Според бивши служители на американското разузнаване това развитие на събитията е резултат от липсата на професионализъм в американската разузнавателна общност, отбелязва Ей Би Си.

Телевизията посочва, че разкриването на двете разузнавателни мрежи в Иран и Ливан затруднява наблюдаването на иранската ядрена програма и действията и намеренията на Хизбула спрямо Израел, посочва РИА Новости.

Говорителят на Белия Дом Джей Карни не пожела да коментира информацията. ЦРУ също не бе открито за коментар, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

116

Анонимен

преди 12 години

Значи си съгласен , че целта на войната не беше да вземат Тбилиси. Има напредък. Ако грузинците си бяха кротували, нямаше да изпадат в такова унизително положение, но точно хората стоящи зад любимия ти Маккейн ги подлъгаха с надежда да обърнат изборите. После Русия им го върна за Косово. Пиши на Кирилица, писането с маймуница е като писането с *** по стена - чете се , но не е приятно.

115

Tbiisi

преди 12 години

Celta na voinata be6e russiq da se vurne v gruziq. Prez 2007g Gruziq prekrati dogovora za dvete ruski bazi v Ahankalaki i Batumi..i po tozi na4in rusnacite bqha iztlaskani ot Gruziq i eto 4e be neobhodima voina za da moje russiq da se vyrne v gruziq pod predloga 4e 6te pazi Osetiq i Abhaziq..Sega otnovo ima 2 bazi ruski v Gruziq (Abhaziq i Osetiq) Sega stana li vi qsno koi ima izgoda ot voinata...Tozi koito ima izgoda toi q e i provokiral(zapo4nal)!

114

Анонимен

преди 12 години

Не взеха Тбилиси, защото това не беше целта на войната. Американците всъщност взеха правилното решение и не избраха Маккейн, въпреки войната в Грузия.

fallback