Снимка: Reuters

Десетина кувейтски протестиращи проникнаха в парламента късно снощи, докато стотици демонстрираха пред сградата, съобщи ВВС. Протестиращите искат оттеглянето на премиера Шейх Насър ал Мохамед ал Сабах, който е племенник на емира.

Протестиращите отвориха със сила вратите на парламента и успяха да влязат в основната зала, където изпяха националния химн и си тръгнаха.

Очевидец разказва пред ВВС, че охраната на парламента не се намесила, когато демонстрантите влезли в сградата. Според някои съобщения полицията употребила сила при блокирането на протестно шествие към къщата на премиера.

„Хората искат повече реформи, особено след като в последно време правителството не работи в духа на конституцията, която според много е минимумът демокрация“, коментира един от недоволните пред ВВС.

Кувейтският парламент е един от много малкото в Залива, които се сформират след избори. Благодарение на щедрата система за подпомагане, в Кувейт няма масови протести като тези, свалили от власт лидерите на Тунис и Египет.

През последните месеци обаче опозиционни групи увеличават натиска върху управляващите с обвинения в опити да се ограничат политическите свободи и в корупция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase