Снимка: Reuters

В Южна Осетия тази сутрин започна гласуването на президентски избори и референдум за статута на руския език, съобщи ИТАР-ТАСС.

Регистрирани са над 80 чуждестранни наблюдатели. За поста на държавен глава претендират 11 души. Фаворит е ръководителят на министерството на извънредните ситуации на отцепилата се от Грузия република Анатолий Бибилов, който обещава да я присъедини към Северна Осетия и по този начин към Руската федерация.

Освен президент гласуващите ще трябва да избират дали руският език да бъде приравнен към осетинския и да стане държавен.

Изборите ще се считат за състояли се, ако са гласували над 50 процента от регистрираните избиратели. Наблюдателите очакват висока активност на гласоподавателите - около 60-70 процента. За победа на първи тур са необходими 50 процента от гласовете плюс един. Действащият президент Едуард Кокойти не участва, тъй като управлява вече втори мандат.

Секциите ще затворят в 20,00 ч. московско време и ЦИК обещава първи резултати преди полунощ, посочва БТА. Анкети на излизане от изборните секции (екзитпол) не се предвиждат. Както заяви председателката на ЦИК Белла Плиева, това не отговаряло на целите на общонационалното волеизявление. От една седмица в републиката са забранени всякакви проучвания на общественото мнение, понеже данните им понякога ставали повод за спекулации и слухове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase