Снимка: Архив Reuters
fallback

Газопроводът "Северен поток" за преки доставки на руски газ до Германия и Западна Европа по дъното на Балтийско море ще бъде пуснат в експлоатация утре, предаде ДПА.

Руският президент Дмитрий Медведев и германският канцлер Ангела Меркел заедно с други видни представители на европейската политика утре символично ще "завъртят кранчето" на първата линия на газопровода с дължина 1224 км, който струва 7,4 милиарда евро.

За церемонията в германския град Лубмин се очакват и френският премиер Франсоа Фийон, холандският му колега Марк Руте и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Сред гостите ще бъде и председателят на акционерната комисия на консорциума „Норд стрийм“ (Nord Stream) и бивш канцлер на Германия Герхард Шрьодер. През 2005 г. Шрьодер заедно с Владимир Путин, който тогава бе президент на Русия, започна газопроводния проект, силно критикуван в Полша и балтийските страни.

По първата от двете линии на газопровода от утре трябва да започне доставката на до 27,5 млрд. куб. метра газ годишно. С пускането в експлоатация и на втората линия през есента на 2012 г. общият капацитет на "Северен поток" ще достигне 55 млрд. куб. метра годишно, отбелязва БТА.

Доставчик на "синьото гориво" е руският енергиен гигант Газпром, който е и мажоритарен собственик на „Норд стрийм“ с дял от 51 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Не разбрал

преди 12 години

Не разбрах, защо Меркел и Медведев са "затворили кранчето", наместо да го отворят? А иначе всичко си е намясто, въпреки скимтенето на някои...

14

до 9

преди 12 години

Хиляди българи взимат ипотечни заеми за период от 30 години. Ето това е изключително рисковно. Те няма да си затварят държавите след 16 години.

13

Мюра

преди 12 години

Балтийските страни и Полша станаха независими от Русия. Вече нищо не зависи от тях. Дали и ние ще направим тоя номер ?

fallback