Снимка: Архив Reuters

Операцията на НАТО в Либия ще бъде прекратена на 31 октомври, след като днес бе препотвърдено решението на Съвета на НАТО от миналата седмица. Това се посочва в изявление на генералния секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен.

Той уточнява, че до тази дата Алиансът ще продължи наблюдението на ситуацията и ако е необходимо, ще отговаря на евентуални заплахи срещу цивилните.

Изпълнихме изцяло историческия мандат на ООН да защитим хората в Либия, да осигурим забранена за полети зона и налагане на оръжейно ембарго; операцията "Обединен защитник" е една от най-успешните в историята на НАТО, заявява Расмусен.

Още по темата

Започнахме тази сложна операция по-бързо от всеки друг път, водихме я ефективно, гъвкаво и прецизно, заедно с партньорите ни, в това число и от региона, допълва той. По неговите думи прекратяването на операцията се извършва обмислено и контролирано, след като военните задачи са изпълнени.

Либийците освободиха страната си, промениха региона, това е тяхна победа, допълва Расмусен.

Остава още много работа - да се изгради нова Либия, на основата на помирението, човешките права и върховенството на закона; демократична Либия за всички хора в тази страна, посочва генералният секретар на алианса.

Той отбелязва, че НАТО остава в готовност да осигури подкрепа, ако е необходимо и ако бъде поискано - с помощ за реформа на силите за сигурност и отбрана, от които се нуждае всяка демокрация, за да остане свободна и сигурна.

Ръководството на НАТО взе това решение в съответствие с приетата вчера резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която отмени от 31 октомври зоната, забранена за полети в Либия. Тя беше въведена през март за защита на населението на страната от ударите на силите на либийския лидер Муамар Кадафи.

Единодушно приетата резолюция на Съвета за сигурност на ООН автоматично прекрати мандата за военни действия на чужди държави в Либия.

Въоръженото въстание в Либия продължи почти девет месеца. Загинаха хиляди хора, огромни са щетите на икономиката, припомня РИА Новости.

Муамар Кадафи, който управляваше Либия 42 години, беше убит на 20 октомври край родния си град Сирт.

На 21 октомври Съветът на НАТО прие предварително решение за приключване на военната операция в Либия в края на месеца.

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция на 17 март, която предвиждаше налагане на забранена за полети зона над Либия и откриваше възможност за чужда военна намеса в Либия. Военната операция на коалиционните сили започна на 19 март.

От 31 март ръководството на кампанията в Либия премина изцяло към командването на НАТО. Целта на операцията „Обединен защитник“ беше обезпечаване на ембаргото върху доставка на оръжие, зоната, забранена за полети и мерки за защита на цивилното население.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase