Снимка: Reuters

Настоящият президент на САЩ Барак Обама ще претърпи поражение на изборите догодина, получавайки 43,5 процента от гласовете на избирателите, което няма да му е достатъчно за втори мандат, според прогноза, базирана на математически модел на професора в Йейлския университет Рей Феър и усъвършенствана от консултантската компания IHS Global Insight, съобщи РБК дейли.

Феър представи своята универсална формула през 2002 година. С нейна помощ анализаторите се научиха да прогнозират изхода от изборите с грешка едва от няколко процента. За основа на изчисленията се взимат макроикономическите данни за последната година, в която е управлявал кандидатът за президент.

Отчита се динамиката на реалните доходи на населението и равнището на безработица. Сегашното положение на САЩ не вещае нищо добро за Обама.

Според специалистите, за да премине границата от 50 процента плюс 1 глас на президентските избори, Обама трябва да направи така, че растежът на икономиката на САЩ да бъде 4 процента и да намали безработицата до 7,5 процента през третото тримесечие на следващата година, което на практика е невъзможно.

Според експертите от IHS само добрата памет на американците, че икономическите проблеми са наследени от предишния президент Джордж Буш, може да помогне на Обама, чийто рейтинг на доверие сега е 41 процента, посочва РБК дейли.

В полза на демократите може да се окаже и липсата на силен и харизматичен кандидат сред републиканците, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase