Муамар Кадафи. Снимка: БТА

Муамар Кадафи е бил погребан на разсъмване на неизвестно място, съобщи Ройтерс, като се позова на източник от Преходния национален съвет.

Мястото на погребението се пази в тайна поради опасения, че гробът на сваления лидер на страната ще привлича негови поддръжници.

Заедно с Кадафи са били погребани един от синовете му Мутасим и бившият министър на отбраната Абу Бакр Юнис.

По-рано беше съобщено, че Кадафи ще бъде погребан днес на тайно място в пустинята, която заема значителна част от територията на страната.

Още по темата
20 окт 2011 15:14

Трупът на Кадафи беше изложен няколко дни на показ в Мисурата, докато новите власти умуваха какво да правят с него.

Междувременно стана ясно, че бившият либийски лидер Муамар Кадафи е написал на 5 август писмо до бившия си приятел, премиера на Италия Силвио Берлускони, в което го моли да спре бомбардировките, които избиват либийците и техните деца.

Това съобщава сп. "Пари мач". В писмото Кадафи признава, че е изненадан от поведението на Берлускони, с когото бе сключил договор за приятелство в интерес на италианците и либийците.

"Скъпи Силвио, очаквах от твоя страна поне да се заинтересуваш от фактите и да се опиташ да посредничиш, преди да подкрепиш тази война", пише Кадафи.

"Вярвам, че все още имаш възможността да се върнеш назад и да поставиш на преден план интересите на нашите народи", препоръчва Кадафи на италианския премиер. В писмото полковникът призовава Берлускони да "спре бомбардировките, които убиват нашите либийски братя и нашите деца".

"Говори с твоите приятели и с вашите съюзници да спрат тази агресия срещу моята страна. Надявам се, че всемогъщият бог ще те води по пътя на справедливостта", пише накрая Кадафи.

Писмото е било предадено в началото на август в Рим на италианските власти от двойка италиански приятели на полковника, ръководещи агенция за момичета, набирани да присъстват на лекциите в италианската столица на Кадафи.

В началото на либийския конфликт италианското правителство и по-специално Берлускони не искаха да изоставят Кадафи, с когото подписаха през 2008 г. договор за приятелство и икономическо сътрудничество.

Бившата колониална сила Италия беше първи търговски партньор на Либия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase