Снимка: Reuters

Либийският ръководител Муамар Кадафи, който беше убит в четвъртък в Сирт, е успял да изнесе тайно от Либия и да инвестира в чужбина повече от 200 млрд. долара - два пъти повече от сумата, която е известна на западните правителства, твърди в днешния си брой всекидневникът Los Angeles Times.

Вестникът се позовава на анонимни либийски представители, според които американското правителство е установило през пролетта, че режимът притежава около 37 млрд. долара в банкови сметки и като инвестиции в САЩ. Американските власти веднага замразиха тези авоари, за да не допуснат близките на бившия либийски лидер да ги прехвърлят на друго място, допълва вестникът.

Още по темата
Правителствата на Франция, Италия, Великобритания и Германия на свой ред замразиха 30 млрд. долара либийски авоари. До неотдавна се изчисляваше, че Кадафи може да е отклонил още 30 млрд. долара на други места и да разполага общо със 100 млрд. долара. Оказало се, че през годините Кадафи тайно е прехвърлял десетки милиарди долари в чужбина и е инвестирал в апетитни проекти във всяка голяма страна в Близкия изток и Югоизточна Азия.

Полковникът и семейството му са можели да се възползват от тези средства когато пожелаят, посочва вестникът.

Сваленият либийски лидер, който управляваше северноафриканската държава в продължение на 42 години, беше заловен жив в четвъртък в района на Сирт, след като се опитваше да пробие блокадата на бунтовниците и застрелян малко след това при обстоятелства, които не са напълно изяснени.


Вижте още икономически новини в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase