Снимка: Reuters

Бившият либийски лидер Муамар Кадафи е ранен и пленен в град Сирт, съобщи полеви командир от Преходния национален съвет, съобщи Ройтерс.

От американския Държавен департамент заявиха, че не могат да потвърдят информацията. „Видяхме съобщенията в медиите, но не можем да ги потвърдим“, заяви говорителят на Държавния департамент Бет Госелин пред Ройтерс.  

Представител на НАТО също заяви, че проверяват информацията, и допълни, че за това е необходимо време. „Ако е вярно, че Кадафи е заловен, това наистина ще е исторически ден за народа на Либия“, допълниха от Алианса.

От Пентагона също не можаха да потвърдят информацията, а от Белия дом не бяха открити за коментар.

Към момента има няколко версии за залавянето на Кадафи. Според една от тях е бил ранен и заловен, когато се опитвал да избяга от Сирт с конвой, атакуван от самолети на НАТО. 

По данни на представителя на Преходния национален съвет Абдел Маджид Кадафи е ранен в двата крака.

Друг източник на Ройтерс съобщава, че Кадафи се е криел в дупка в Сирт и е крещял: „Не стреляйте, не стреляйте“. 

Телевизия „Ал Арабия“, която се позовава на собствени източници, предаде, че Кадафи е починал от раните си и тялото му е откарано в Мисурата.

И според представители на командването на обединените въоръжени формирования на новите власти сваленият либийски лидер може би е убит. 

При обявяването на новината в либийската столица Триполи се чуха изстрели, а хората излязоха на улиците и скандираха: „Аллах е велик, Аллах е велик, Кадафи е заловен“. В Бенгази и други градове на страната либийците също ликуват.

„Това е голяма победа за либийския народ“, коментира либийският министър на информацията Махмуд Шамам.

Според друга информация Кадафи е бил заловен в района на Мисурата.

Информационна агенция Тавасул предаде думите на полеви командир от силите на преходното либийско правителство, според когото „заподозреният престъпник Муамар Кадафи е бил заловен от един от революционните батальони на Мисурата, водят го в Мисурата“.

Официални представители на Преходния национален съвет съобщиха, че по време на залавянето на Кадафи е убит военният командир на силите, верни на бившия либийски лидер Абу Бакр Юнус Джабер.

Ексклузивното съобщение вече предизвика и международни реакции.  Руският президент Дмитрий Медведев заяви, че либийският народ трябва да реши съдбата на Кадафи. Холандският премиер Марк Рут пък определи залавянето на Кадафи като "добра новина.

Полковник Кадафи, който управлява Либия 42 години, беше свален от власт през август, когато въоръжените сили на Преходния национален съвет превзеха столицата Триполи.
 

* Информацията е актуализирана в 15,03 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase