Снимка: Reuters
fallback

Кадафи е роден на 7 юни 1942 г. в град Сирт. Той ръководеше еднолично Либия от 1 септември 1969 година до август 2011 година – цели 42 години еднолична и безкомпромисна диктатура.

През 69-а се жени за Фатиха ал-Нури, от която има един син. Двамата се развеждат през 1970. През 1971 той се жени са Сафия Фаркаш, от която има шестима синове и една дъщеря.

– Мохамед Кадафи (р. 1970) е единственото му дете от първия брак. Мохамед ръководи олимпийския комитет на страната и е пленен за кратко по време на битката за Триполи през 2011 година, след което успява да избяга.
– Сейф ал Ислам Кадафи (р. 1972) е архитект, той бе възприеман от мнозина като потенциален наследник.
– Ал Саади Кадафи (р. 1973) е професионален футболист.
– Ханибал Муамар Кадафи (р. 1975) е бивш служител на една от големите либийски компании за износ на петрол. През 2008 е арестуван в Швейцария заради сбиване.
– Аиша Кадафи (р. 1976) е единствената дъщеря на Муамар. По професия е адвокат.
– Ал  Мутасим Билах Кадафи (р. 1977) е бивш военен офицер в либийската армия.
– Сейф ал Араб Кадафи (р. 1982) е командир в либийската армия. Счита се за загинал при бомбен удар на 30 април 2011, но потвърждение за смъртта му няма.
– Хамис Кадафи (р. 1983) е офицер в либийската армия, ръководител на елитната бригада „Хамис“. Убит при сражение с бунтовниците през 2011.

Без официално да заема държавни постове, години наред Кадафи се титулува като "лидер на революцията" и национализира всички частни предприятия, петролната индустрия и банките.

Десетилетия наред той налага своите възгледи за идеалното развитие на социализъм в държавите от Третия свят, формулирайки "трета световна теория" и нова система на държавно управление, наречена "Джамахирия".

През 80-те години е обект на няколко опита за преврат от страна на Съединените щати.

Със своите 42 години във властта Кадафи е сред най-дълго управлявалите ръководители в историята, които не са монарси.

8 години в плен в Кадафи

По време на управлението му жестоко бяха измъчвани българските медици, които бяха арестувани в Бенгази на 9 февруари 1999 г. и прекараха в затворите в Либия над 8 години.

Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова и д-р Здравко Георгиев, заедно с палестинския студент по медицина Ашраф ал-Хаджудж бяха обвинени през 2000 г. в умишлено причиняване на епидемия от СПИН с цел дестабилизация на джамахирията.

На 6 май 2004 г. медицинските сестри и Ашраф бяха осъдени на смърт чрез разстрел.

През 2006 г. присъдите им бяха потвърдени от Апелативния съд, а на 11 юли 2007 г. – окончателно потвърдени от Върховния съд.

На 17 юли 2007 г. Висшият съдебен съвет на Либия заменя с доживотен затвор присъдите на българските медици.

На 24 юли 2007 г. с посредничеството на президента на Франция Никола Саркози, на тогавашната му съпруга Сесилия Саркози и на еврокомисаря по външните отношения и европейската политика Бенита Фереро-Валднер, българските медици и палестинският лекар (от юни 2007 г. - с българско гражданство) са освободени от затвора в Либия и се завръщат в България.

"Режимът на полковник Кадафи беше по болезнен начин свързан с България. Ние преживяхме много години в тревожно очакване за съдбата на нашите сънародници и сме уверени, че Муамар Кадафи ще застане пред Международния съд в Хага като обвиняем за престъпленията си, включително и за тези срещу българските медици", заяви премиерът Борисов след падането на режима.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 12 години

От името на България, на осъдените ни медици, ИСКАМЕ КОМПЕНСАЦИИ ОТ ЛИБИЯ!!!

32

do volen siderovtsi

преди 12 години

kim siker sizi.prostatsi

31

Анонимен

преди 12 години

Гледайте филма "Смело сърце" па дано ви просветне

fallback