Повече от две хиляди души се събраха днес около латвийския Сейм (парламента), за да протестират срещу създаването на правителство без победилото на изборите обединение "Център на съгласието", което представлява интересите на рускоезичното население, предаде ИТАР-ТАСС.

В акцията се включиха депутати от Сейма и представители на „Центъра на съгласието“ в местните органи на властта, активисти на обединението, негови привърженици.

Още по темата

На плакатите и транспарантите бяха изписани лозунги, критикуващи създаването на управляваща коалиция без "Центъра на съгласието" и обвиняващи договарящите се страни в етническа дискриминация.

Протестът е много шумен - участниците в него удрят барабани и свиркат. За поддържане на реда са разположени много полицаи. Инциденти засега няма.

Първият руски кмет на Рига Нил Ушаков, който се присъедини към недоволните, каза, че "Центърът на съгласието" ще продължава да се бори да бъде включен в правителството.

Днес в Латвия е първото заседание на новия състав на парламента, на което трябва да бъдат избрани ръководните му органи. На заседанието ще говори и президентът Андрис Берзинш, който тази седмица трябва официално да посочи бъдещия премиер.

Предсрочните избори в Латвия се състояха на 17 септември, след като имаше референдум за разпускане на парламента. На изборите най-много латвийци гласуваха за "Центъра на съгласието", който получи 31 места в 100-местния Сейм.

На второ място остава Партията за реформи на бившия президент Валдис Затлерс с 22 депутати.

"Единство" на сегашния премиер Валдис Домбровскис има 20 места. Националистическо обединение ще има 14 места, а зелените, съюзени със селската партия - 13.

Партията за реформи на Затлерс, "Единство" и националистическият блок се договориха да съставят коалиция, която ще има 56 от 100 депутати и заявиха, че премиер ще остане Домбровскис. Така партията на рускоезичното население остава в опозиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase