Триполи ликува след новината за залавянето на Мутасим Кадафи. Снимка: Reuters
fallback

Синът на Муамар Кадафи Мутасим е бил задържан вчера в Сирт при опит да избяга от родния град на своя баща, предаде Ройтерс, като се позова на високопоставен представител на новите либийски власти.

Полковник Абдула Накер, председател на Революционния съвет в Триполи, уточни, че Мутасим Кадафи бил заловен, докато пътувал с автомобил заедно с едно семейство. Той бил отведен в Бенгази, където бил разпитан.

Мутасим Кадафи е държан във военен лагер в източния либийски град, разкриха военни източници. Според тях той е изтощен, но не е ранен.

Представител на управляващия в момента в Либия Преходен национален съвет (ПСН) заяви, че синът на Кадафи, който ходи с дълга коса, се бил подстригал късо, в опит да промени външността си.

Все още няма официално потвърждение от независими източници за задържането на Мутасим. Джалал ел Галал, говорител на Преходния национален съвет в Бенгази, призна, че военните командири на ПНС в Сирт не
могат да потвърдят, но било сигурно, че са пленени бойци, близки до сина на Кадафи.

Новината за пленяването на Мутасим се разпространи за няколко часа и беше посрещната със стрелба от картечници и фойерверки в Триполи, Бенгази и Мисрата.

Мутасим Кадафи, който беше съветник за националната сигурност при управлението на своя баща, е единственият член на семейството, заловен досега от ПНС, ако това се окаже вярно.

Сейф ал Ислам е в неизвестност след падането на Триполи на 23 август. Дъщерята на бившия либийски лидер Айша, нейните братя Ханибал и Мохамед, и майка им Сафия избягаха в Алжир в края на същия месец.

Друг син на Муамар Кадафи - Саади - е в Нигер. Лидерите на временното правителство на Либия започват разследване срещу него за убийството на футболист, играл в националния отбор през 80-те години на миналия век.

Бившият полузащитник и треньор Башир Ал-Риани е познат още като „номер 9”, заради закона, забраняващ играчи, освен Саади Кадафи, които са имали кариера на футболист, да бъде споменаван по име. Ал-Риани е бил измъчван и убит през декември 2005 г.

Самият Кадафи, който управляваше Либия в продължение на почти 42 години, е в неизвестност, откакто столицата беше превзета от силите на ПНС.

Заедно с Бани Уалид, Сирт е последен бастион на съпротивата на привържениците на бившия либийски лидер.
Градът, на 360 км източно от Триполи, в чиято отбрана участваше Мутасим Кадафи, вече е почти изцяло превзет от бойците на ПНС. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

2ГУ ДС ВКР ПОЛИТБЮРО

преди 12 години

Пирамида - ДДС подставено лице с сериозно лоби е Паскал Дойчев новия бг Кадафи и Башар ал-Асад не са нищо пред него- не плаща заплати и не пуска договори а кара Майбах като на Киро Японеца - от едно тесто са

18

Анонимен

преди 12 години

Да са искали НАТО пак нямаше толкова да се орезилят както при тази война- с лъжливите си информации и измамните мотиви с които започнаха войната- уж защита на населението, а пък то било грабеж на богатствата на Либия. А пък световните медии станаха за смях и срам - с опашатите си лъжи. Всеки ден залавят по един син на Кадафи. Ами защо не съобщиха днес за града Герой Сирт - само убитите въстаници са 800

17

Патилан

преди 12 години

Либийските бунтовници продължават лова за Муамар Кадафи: Този човек, да не е глиган или някакъв вид дивеч, та "бунтовници продължават лова" ? "Велика държава Америка", нападат и плячкосват целия свят с уж умиротворителна мисия, а колко невинни хорица са загинали заради тази амбиция. Къде е химическото оръжие на Ирак което уж заплашваше света... просто равносметката е 10 години точене петрола на Ирак без пари и всяване на терор в близкия изток, така че нормално е 1 л бензин в САЩ да струва 1.50 лв с включени екотакси и всички налози!Кой ще обедини Либия, ако Полковника падне: Да, НАТО естествено са все добри хора и едва ли ще оставят братския либийски народ да се мъчи сам с петрола си!Сега либийците са свободни да решават своето собствено бъдеще. Само ако се съобръзяват със САЩ, НАТО и ЕС... ...и с Билдербергерите и илюминатите!Един от арестуваните синове на Кадафи е успял да избяга:Всичко е МАСИРАНА дезинформация, водена от западните медии + Ал Джазийра и Ал Арабия. Истински холивудски екшън се разиграва!!! Аз си мислих, че филмът свърши пък той продължава. Хайде сейр драги зрители, тия ни взеха за мезе. Това там война ли е или театрална постановка? Синът на Кадафи Сейф ал Ислам не бил арестуван:Синът на Кадафи Сейф ал Ислам бил арестуван!Синът на Кадафи Сейф ал Ислам НЕ бил арестуван!На всеки кръгъл час, палачинката се обръща точно на 180 градуса. Истински холивудски екшън! Да живей прогресивната общественост!!!Да-а-а, прав е бил мъдрия първи германски канцлер фон Бисмарк - "Най-много се лъже по време на лов, по време на избори и по време на война".......!!!Хилъри се ядоса! :Насмитай ги тези некадърници около теб, че нито с оръжие могат да се бият, нито информационна война могат да водят. А трупат гигантски разходи за бюджета! Кой плаща......ааа???Сейф ал Ислам"Според него западните държави разполагат с технологии, които им позволяват да изпращат къси текстови съобщения до жителите на Триполи с твърдението, че режимът бил свален. "Това е война на технологиите и медиите", заявил Сейф ал Ислам."Бойци на опозицията изнасят ценни вещи от вилите на Кадафи:Триполи. Либийските бунтовници изнасят с камион ценните вещи от вилата на Саади Кадафи, съобщава в-к Дейли Телеграф. Опозиционерите са изнесли множество украшения, дизайнерски дрехи, оръжие, украсено със скъпоценни камъни. В края на акцията камионът е бил пълен догоре. Интересното е че: Тези приличат повече на някаква шайка мародери и разбойници отколкото на бойци за свобода!!!

fallback