Снимка: Odyssey Marine Exploration
fallback

Американската компания Odyssey Marine Exploration откри кораб със сребро, потънал в северната част на Атлантическия океан, съобщи Асошиейтед прес.

Корабът "Мантола" потъва на 9 февруари 1917 г., след като е уцелен с торпедо от германска подводница през Първата световна война.

Oще по темата

Преди да отплава, корабът е застрахован за товар от сребро на стойност 110 000 британски лири. Това означава, че количеството на ценния метал е било 600 000 унции или почти 19 тона.

Компанията Odyssey Marine Exploration ще задържи 80 процента от изваденото сребро. При сегашните цени то ще струва над 19 милиона щатски долара.

Експедицията за вадене на ценния товар ще започне следващото лято, посочва БТА. Компанията ще използва дела си за финансиране на бъдещи операции.

Потъналият кораб "Мантола" е на около 160 км от предишната находка на Odyssey Marine Exploration -  кораба "Геърсопа", потънал през 1941 г. с товар от 7 милиона унции сребро. Компанията обяви находката миналия месец.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

към 8

преди 12 години

не само катуница - и филиповци,факултета,столипиново,максуда,надежда...работна ръка колкото щеш. половината да се издавят,пак много ще останат.

8

водолаз

преди 12 години

Веднага изпращайте Рашкови от Катуница на мястото......те обичат сребро и Костадинка и тя....

7

Ангуа

преди 12 години

От дете си мечтая някой ден всичко, което е на дъното на океана, да излезе на сушата:) Започва да се сбъдва. Представете си- пиратски кораби, всякакви съкровища, изгубени бижута, оръжия, плочите на завета, хихи...

fallback