Снимка: Reuters
fallback

Китайският президент Ху Дзинтао се обяви в подкрепа на подобряването на отношенията между неговата страна и Тайван, съобщава АП.

Това стана по време на честването на стогодишнината на революцията, сложила край на имперското управление в страната.

В реч в Пекин пред висши кадри на комунистическата партия Ху заяви, че Китай и Тайван трябва да сложат край на антагонизма, да "излекуват раните от миналото и да работят заедно, за да постигнат велико възраждане на китайската нация".

Китайският президент говори за необходимостта от "обединение по мирен път", отговарящо на фундаменталните интереси на китайския народ и - както се изрази - на "сънародниците ни от Тайван", предаде Франс прес. .

На 10 октомври 1911 г. в Китай е свалена династията Цин. Два месеца и половина след това е създадена Китайската република, но през 1949 г., след победата на комунистите на Мао Цзедун над националистите на Чан Кайши, правителството й бяга на остров Тайван.

Тайван се обявява за независима държава, но Пекин не признава отделянето му и го смята за неразделна част от Китай.

След като през 2008 г. в Тайван за президент е избран Ма Инцзю, привърженик на подобряването на отношенията с Китай, връзките между Тайпе и Пекин се активизират.

Китай е основният инвеститор и търговски партньор на Тайван, отбелязва Франс прес.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Хектор

преди 12 години

Абе луди ли са тайванците бре?хахаххахаха...те отлично знаят каква *** са тия китайци,брутални изро.и.Само ми е интересно едно нещо,сега като се разпадне сбирщината сащ е ясно,ще се плиснат мекотели в океана,плувайки към Европа,ама като изгние отвътре китай и се сгромоляса,какво ще правят там лимоните????

16

славянин

преди 12 години

Рано или късно ще стане, въпрос на време господа ''YES SIR''-овци.

15

?

преди 12 години

а какъв и статуса на Тайван с момента - не е ли просто един "щат" на Народна Република Китай със собствено управление и в случай, че реши да действа срещу интересите на китайската комунистическа партия (ККП) просто ще бъде смачкана със сила?! има ли Тайван представител в ОНН или интересите й се представляват от Народна Република Китай? това изказване на Ху Дзинтао според мен е само да им напомни на Тайван, че такава държава отдавна няма и че илюзията за независимост е с благословията на ККП

fallback