Съд в Казахстан забрани Комунистическата партия за шест месеца заради присъединяването й към неразрешена опозиционна коалиция по-малко от година преди парламентарните избори. Това заяви председателят на Комунистическата партия на Казахстан Газиз Алдамджаров, цитиран от Франс прес.

Тази мярка засяга партията на национално ниво и й забранява да организира митинги, да участва в избори и да използва парите си в банкови сметки, допълни Алдамджаров и уточни, че партията ще обжалва решението.

Парламентарните избори, за които все още няма определена дата, трябва да се състоят следващото лято. Казахстанският съд наложи забраната след като Комунистическата партия се присъедини към неразрешения Народен
фронт, в който влизат няколко опозиционни движения. Коалицията беше създадена през юни, за да "мобилизира активните граждани и сдружения" с оглед на парламентарните избори през 2012 г. в централноазиатската република, управлявана от съветско време от Нурсултан Назарбаев, преизбран през април с 95% от гласовете.

В момента само партията "Нур Отан", ръководена от Назарбаев, е представена в парламента на Казахстан, тъй като само тя успя да събере над 7% от гласовете на изборите през 2007 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase