Снимка: Reuters

Храмът на вечната любов Тадж Махал може да се срути до пет години, ако не се предприемат спешни действия за укрепване на основите му, пише в. „Дейли мейл“.

358-годишният мраморен мавзолей е най-известната туристическа атракция в Индия  и всяка година в град Агра се стичат четири милиона туристи, за да го видят.

Дървените му основи обаче са започнали да гният и се рушат. Миналата година в гробницата са се появили пукнатини, а четирите минарета около мавзолея дават признаци, че се накланят опасно.

Група от историци, еколози и политици заявяват, че времето изтича и предстоящата криза трябва да се предотврати.

Тадж Махал се намира на брега на река Ямуна, която в момента е пресъхнала заради замърсяването, индустриализацията и изсичането на горите.

„Това не е било предвидено от строителите. Реката е част от архитектурния дизайн и ако тя умре, Тадж Махал не може да оцелее“, посочва историкът проф. Рам Нат.

„Архитектурното чудо на света губи блясъка си и ако не се вземат мерки, минаретата може да се срутят, тъй като дървените основи гният заради липсата на вода“, обяснява депутатът Рамшанкар Катерия, който оглавява кампанията за спасяването на паметника.

Тадж Махал е построен от владетеля Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Мумтаз Махал, която умира при раждане.

Мавзолеят е  изграден върху повдигната платформа, а четирите минарета я балансират и са проектирани леко наклонени навън, за не се стоварят върху гробницата при евентуално земетресение.

Необходими са около 71 млн. британски лири, за да се направи бент на реката. Засаждане на дървета и изграждането на водопровод също биха подобрили ситуацията, смятат експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase