Доминик Строс-Кан. Снимка: Reuters

Бившият управляващ директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан, обвиненията срещу когото в САЩ в сексуално насилие бяха снети, скоро ще бъде подложен във Франция на очна ставка с Тристан Банон – жената, която го обвини в опит за изнасилване. Това съобщи прокуратурата в Париж, предаде Франс прес.

Според адвокатите на Строс-Кан, сочен доскоро за фаворит на президентските избори във Франция догодина, съобщил на натоварените със случая, че е на тяхно разположение за очната ставка.

32-годишната Тристан Банон подаде жалба срещу бившия управляващ директор на МВФ, в която заявява, че се опитал да я изнасили в парижки апартамент през февруари 2003 г.

Тази седмица тя неведнъж повтори, че би желала да я изправят срещу Строс-Кан и той "да й каже право в очите", че нейните твърдения са "плод на въображението", напомня агенцията.Бившият шеф на МВФ отвърна с иск за клевета; миналата неделя той заяви пред френската телевизия Те Еф-1, че срещу Тристан Банон не е било упражнено "никакво насилие".

"Бях изслушан като свидетел. Казах истината: че на тази среща не бяха извършени никакви агресивни действия, никакво насилие, толкова (...) Представената версия е плод на въображението, клеветническа версия", каза Доминик Строс-Кан.

В случай че парижката прокуратура закрие делото, Тристан Банон се закани да внесе граждански иск, а междувременно призова за демонстрация в защита на жените жертви на насилие, в събота край парижката Съдебна палата, добавя АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase