Бан Ки Mун. Снимка: Reuters

Расизмът продължава да бъде сериозно предизвикателство за целия сват, заяви снощи президентът на Република Южна Африка Джейкъб Зума на конференция, посветена на 10-годишнината от първия форум по проблема в южноафриканския град Дърбън.

Напрежението на конференцията на ООН по расизма се запазва, посочва Ройтерс.

Вчера САЩ и още тринадесет държави бойкотираха юбилейния форум по случай годишнината от Дърбън.

На конференцията присъстваше генералният секретар на ООН Бан Ки Mун, който призова расизма да не използва като основа за "взривоопасна риторика".

Според Ройтерс думите на секретаря са били индиректно предупреждение срещу опитите на международния форум да упрекнат Израел в расизъм.

Русия изрази разочарование от факта, че "страни, които са били членки на антихитлеристката коалиция, не подкрепят техния проект за резолюция срещу подобни практики, а съдействат за ескалацията на съвременни форми на расизъм, расова дискриминация, ксенофобия и свързаните с тях прояви на нетърпимост", предаде ИТАР-ТАСС.

Конференцията в Дърбън през 2001 г. завърши със скандал заради исканията на страни от Близкия изток и Северна Африка да им бъдат изплатени репарации за годините на робство.

Едновременно с това ислямски държави настояваха да бъде приета резолюция, с която Израел да бъде уличен в расизъм.

Тогава САЩ и Израел демонстративно напусната конференцията в Дърбън.

Втори опит за напредък бе направен през 2009 г. в Женева, но той отново завърши в хаос след като президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад обяви, че в Израел властва "жесток и репресивен расистки режим".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase