Снимка: Архив Getty Images/Guliver Photos

Полицията в Брюксел предприе днес на разсъмване акция за разчистване на Северната гара, където са се намирали 72-ма роми от Балканите, съобщават местните медии.

Според информациите имигрантите са били предварително предупредени от властите, че трябва да напуснат района и не са оказали съпротива, заради което няма задържани.

Очаква се общината да им предостави изоставен имот, където те да могат да се настанят, без да пречат на останалите граждани.

В публикация по този повод на сайта на вестник "Либр Белжик" се отбелязва, че това етническо малцинство никъде не е желано, макар неговите представители да са граждани на Европейския съюз. Изданието коментира, че тези хора не правят никакви усилия да се интегрират, образоват и работят.

В публикацията се посочва също, че най-вероятната причина ромите да се запътят към градове като Брюксел е появата на все повече националистически и крайно десни партии в техните страни, където се сформират милиции за разправа с тях. Като част от спиралата на проблема се отбелязва, че като граждани на ЕС тези имигранти нямат право на статут на търсещи убежище в Белгия.

Според изданието в Европа ромите са подложени на сегрегация, дискриминация и принудителна стерилизация.

По темата за етническите малцинства в Белгия тази сутрин вестник "Соар" публикува данните от докторантурата на Лейла ал Бахири от социологическия център към Брюкселския свободен университет. В труда си тя посочва, че част от младите мюсюлмани в кралството се радикализират.

Бахири е работила дълго в Брюксел за целите на изследването си, в което отбелязва, че радикализацията се наблюдава от няколко години и не се дължи на родителите на тези младежи или на организации, контролирани от техните родни страни.

Според нея основната причина е появата на много активни проповедници, свързани основно с „Мюсюлмански братя“ или с неосалафитите, вдъхновени от саудитския уахабизъм. Лейла ал Бахири отбелязва, че чрез религията тези младежи търсят и откриват по нов начин своето достойнство, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase