Жак Ширак. Снимка: Архив Reuters

В Париж днес се подновява делото срещу бившия френски президент Жак Ширак заради фиктивни назначения, отклоняване на държавни средства, злоупотреба с доверие и извличане на полза, предаде Франс прес.

Ширак е първият бивш френски президент, който се явява в съда.

Делото започна през март, но заради процедурни проблеми беше отложено за днес.

След като 12 години беше защитен с имунитет като президент (от 1995 до 2007 година), Ширак сега трябва да отговаря за действия от началото на 1990-те години, когато беше кмет на Париж (1977-1995 г.).

Той е заподозрян, че е позволил на хора, работещи предимно за неговата партия Сбор за републиката (предшественичка на Съюза за народно движение на сегашния президент Никола Саркози), да получават заплати от парижкото кметство.

Делото срещу Ширак е съставено от два раздела. По първия, по който Ширак е обвинен в незаконно извличане на полза, разследването се водеше в Нантер, близо до Париж. Този раздел касае 7 фиктивни назначения. По втория раздел, по който Ширак е съден за отклоняване на държавни средства и злоупотреба с доверие, разследването се водеше в Париж и касае 21 фиктивни работни места.

По трите обвинения Ширак може да получи 10 години затвор и 150 000 евро глоба, ако бъде признат за виновен.

Вероятно Ширак няма да бъде на самото съдебно заседание днес, защото здравето му е разклатено. Той вече поиска да бъде представен в съда от адвокатите си и подкрепи искането със заключения на лекарите.

Днес се очаква председателят на 11-и съдебен състав в Париж, който ще гледа делото, Доминик Пот да реши дали Ширак може да отсъства от съдебната зала. Той може да реши делото да продължи и без Ширак или да отложи дебатите.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase