Снимка: Архив Reuters

През юли Китай е предложил на режима на Муамар Кадафи да достави през Алжир или Южна Африка огромно количество оръжие, съобщи Франс прес, като се позова на публикация в днешния брой на канадския вестник "Глоуб енд мейл".

Като се позовава на документи, с които разполага, вестникът твърди, че китайски държавни оръжейни компании са били готови да продадат муниции и оръжие на либийския режим на стойност най-малко 200 милиона долара, без да се съобразяват с оръжейното ембарго срещу Либия, наложено от ООН.

Вестникът не уточнява дали оръжията са били доставени, но цитира източници от Преходния национален съвет /ПНС/, които потвърждават съществуването на договори за доставки на военната техника, муниции и оръжие на Алжир и Република Южна Африка.

Още по темата

Омар Харири, отговарящ за военните въпроси в ПНС, заяви, след като се е запознал с документите на разположение на вестника, че те обясняват появата на чисто нови оръжия по фронтовете в Либия.

"Повече от сигурен съм, че оръжията са били доставени и са били използвани срещу либийския народ", заяви Харири.

Документите били открити в здание в квартала Баб Акара в Триполи, където живеят много от най-близките сподвижници на сваления либийски диктатор, посочва "Глоуб енд Мейл".

В средата на юли високопоставени на представители на Кадафи са посетили Китай, където се срещнали с ръководството на три от най-големите китайски оръжейни компании - Chaina North industries Coproration, Chaina National Precision Machinery и China XinXing Import and Export.

Китайската страна настоявала сделката да бъде пазена в пълна тайна и препоръчала "договорите формално да бъдат сключени с Алжир или Южна Африка", с които китайските компании поддържали търговски връзки, посочва вестникът.

На срещите на емисарите на Кадафи в Пекин била обсъдена и възможността на Либия да бъдат доставени ракетни системи "земя - земя" с малък обсег и зенитни ракети QW18, сходни по параметри с американските "Стингър", които могат успешно да се използват срещу нисколетящи самолети.

Франс прес посочва, че Китай, Алжир и Южна Африка са три от малкото страни по света, които все още не са признали Преходния национален съвет на Либия. Въпреки това миналата седмица китайският заместник министър на външните работи Чжай Чжун се е срещнал с втория човек в ПНС Махмуд Джибрил и е поискал новите  управляващи в Либия "да гарантират интересите на китайските компании в страната".

(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase