Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Сайтът WikiLeaks стана мишена на кибератака във вторник, малко след като бе разкритикуван за публикуването на хиляди нови дипломатически телеграми на САЩ, съобщава Франс прес.

"В момента WikiLeaks.org е обект на атака", съобщи сайтът в Twitter късно вечерта. Час по-късно сайтът бе недостъпен.

От WikiLeaks публикуваха ново съобщение с линк към огледален сайт, в който са качени копия на секретните документи – cablegatesearch.net.

Още по темата

Хакерската атака бе извършена малко след като САЩ разкритикува оповестяването на новата порция документи.

"САЩ осъждат незаконното разпространяване на класифицирана информация. Освен че вреди на нашите дипломатически усилия, това излага на риск сигурността на някои лица, заплашва националната сигурност и подкопава усилията да работим с някои страни в решаването на общите проблеми", заяви говорителят на Държавния департамент Виктория Нуланд, цитирана от Асошейтед прес.

Ню Йорк таймс отбелязва, че някои от оповестените грами съдържат имената на хора, водели поверителни разговори с американски дипломати, чиято самоличност е трябвало да остане в тайна. WikiLeaks отрича това твърдение.

Това не е първият път, в който WikiLeaks е обект на виртуална атака. През 2010 г. сайтът бе ударен малко преди планирано публикуване на секретни американски документи, но няколко вестника бяха готови да публикуват материалите, ако сайтът не функционира.

Тогава отговорността пое анонимен хакер, който преценил, че оповестяването на подобна информация застрашава живота на американски войници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase