Сафия Кадафи, съпруга на Муамар Кадафи, с едно от децата им в бедуинска палатка през 1986 г. Снимка: Ройтерс

Съпругата на полковник Муамар Кадафи и три от децата на либийския диктатор са пристигнали днес в Алжир, съобщи алжирското министерство на външните работи, цитирано от АФП.

Според съобщението тази сутрин съпругата на Кадафи – Сафия, дъщеря им Айша, синовете Ханибал и Мохамед, придружени от децата си, са прекосили либийско-алжирската граница.

Още по темата

Веднага след този акт либийските бунтовници окачествиха даването на подслон като акт на агресия и подчертаха, че ще поискат екстрадирането на членовете на семейството на Кадафи.

"Обещахме справедлив съд за всички тези престъпници и следователно смятаме това за акт на агресия", заяви за Ройтерс говорителят на Преходния национален съвет Махмуд Шаман.

"Предупреждаваме никой да не подслонява Кадафи и неговите синове. Ние ще ги преследваме навсякъде и ще ги арестуваме", добави той.

Втората съпруга на либийския диктатор Муамар Кадафи е по произход хърватка – Сафия Фаркаш, е внучка на бившия шеф на образованието в град Мостар Иван Фаркаш.

Двамата се запознали в края на 60-те години, когато Кадафи бил в бивша Югославия. Тогава той е учил в местната въздухоплавателна академия.

Междувременно либийски дипломатически източник, цитиран от италианската агенция АНСА съобщи, че Муамар Кадафи и синовете му Саади и Сейф ал Ислам се намират в град Бани Уалид южно от Триполи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase