Снимка: Архив, Reuters

Активният вулкан Шивелуч на Камчатка изхвърля все повече пепел в небето. Международният въздушен трафик над руския полуостров е пренасочен, съобщиха правителствени представители, цитирани от ДПА.

Стълбът от пепел от Шивелуч достига височина 8,6 км и е опасен за самолетите, съобщиха служители на Геофизичната служба към Руската академия на науките, цитирани от Интерфакс.

Обемът и интензивността на изхвърляната пепел са се увеличили през уикенда.

Службата определи код "оранжево" за опасността от вулкана, т.е. степен под максималното "червено" равнище. От службата уточняват, че това е най-високото ниво на стълба от месец насам.

Няма опасност за хората и собствеността им, тъй като най-близкото село е на около 45 км от вулкана.

Шивелуч е един от най-активните вулкани в Тихоокеанския регион. Последното му катастрофално изригване е било през 1956 г., а последното му голямо изригване е регистрирано през 1964 г.

През 2006 г. вулканът отново се е активизирал.

„Повишеното отделяне на пепел от Шивелуч е признак на растящо напрежение, но е невъзможно да се определи кога той може да изригне”, посочи говорител на службата.

На територията на руския полуостров Камчатка се намират над 150 вулкана. Това е район с едни от най-високите показатели по сеизмична активност в света, отбелязва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase