Снимка: Reuters

Съветът за сигурност на ООН одобри инициативата на САЩ за деблокиране на 1,5 милиарда долара либийски авоари в американски банки, които бяха замразени по силата на две резолюции на ООН в началото на годината, предаде ИТАР-ТАСС.

Решението последва компромисното споразумение между САЩ и Южна Африка, която се противопоставяше на този ход с мотива, че това би означавало признаване на опозиционния Преходен национален съвет.

Решението на ООН разчиства пътя на САЩ да предадат парите на либийските бунтовници. Според говорителя на Държавния департамент Виктория Нюланд размразените средства ще бъдат отпуснати на три транша от по 500 милиона долара.
Първият ще отиде за задоволяване на "неотложните хуманитарни нужди" на либийския народ.

Вторият ще послужи за изплащане на кредитите на Преходния национален съвет, на първо място за финансиране на болниците и обектите на енергетиката.

Третият и последен транш ще бъде използван от Преходния национален съвет за изплащане на разходите в областта на здравеопазването, образованието и спешните доставки на продоволствие за населението на Либия, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase