Снимка: БТА
fallback

Германия и Франция предложиха колективно управление на еврозоната, както и ангажимент за балансиран бюджет в конституциите на страните с обща европейска валута, предаде Асошиейтед прес.

След днешната си среща в Париж германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози предложиха 17-те страни от еврозоната да се ангажират с балансиран бюджет и да впишат тази цел в конституциите си до лятото на 2012 година.

Френският президент съобщи, че той и Меркел искат "истинско европейско икономическо правителство", което ще се състои от държавните и правителствени лидери на всички страни от еврозоната.

Новият орган ще заседава два пъти годишно и ще бъде оглавяван първоначално от президента на ЕС Херман ван Ромпой за две години, след което постът ще бъде отворен за дъражавните правителствени ръководители на страните от еврозоната. 

Освен това Франция и Германия предлагат страните от еврозоната да въведат данък върху финансовите транзакции през септември. През 2013 г. двете държави планират да въведат общ корпоративен данък за компании в Германия и Франция.

Германия и Франция са решени да защитават еврото, заявиха в един тон Меркел и Саркози.

Според Меркел най-важното условие за успешно излизане от кризата е взаимодействието и отговорността на всички членки на еврозоната,както и спазването на Пакта за стабилност и растеж. Дълговата криза не можело да се реши с едно почукване с палка.

През есента ръководителите на държавите от еврозоната ще заседават по нови мерки за борба срещу дълговата криза. За тази цел до октомври ръководена от Ван Ромпой работна група ще събира предложения

Срещата на двамата европейски лидери се състоя на фона на признаците за забавяне на икономическия растеж и след изключително бурна седмица на финансовите пазари заради опасения за състоянието на европейските финанси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

Faneti Mazakura

преди 12 години

информацията е твърде оскъдна, за да се коментира

63

б

преди 12 години

Цирковете свършиха Гърция е фалит Още 3 държави с нея също и никаква империя недей бленува защото евро циркът е пред разпад aidriell.blog.bg/biznes/2011/08/09/nesigurnostta-i-volatilnosta-na-svetovnite-pazari-shte-vkara.798867

62

гурбетчия до мунчу

преди 12 години

Западните страни произвеждат и продават !!! Дори и да вземат кредити ,могат да ги върнат ,това не е проблем! Проблем сте вие : България ,Румъния и Гърция ! Но гърците са способни хора и ще излязат от кризата , дори и в криза да са ,все още на са дошли в БГ да копаят царевица , а вие отивате там !

fallback