Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Норвежкото следствие е започнало проверка на версията, че терористът Андерш Брайвик е заснел с видеокамера отначало докрай продължилата 72 минути касапница на остров Ютьоя, при която уби 69 души, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на

"Според публикувания от Брайвик в интернет манифест, както и резултатите от предишните разпити, добихме информация, че той е носел със себе си видеокамера", посочи разследващият прокурор Кристиан Хатло.

"Откритите в дома на терориста веществени доказателства също подсказват, че той наистина е имал видеокамера и се е готвел да заснеме разстрела на участниците в сбор в младежки лагер на острова, допълни прокурорът. Самият престъпник също споменал, че е заснел действията си на видео. Камерата се издирва, но засега без резултат", добави Хатло.

Норвежката полиция не изключва възможността камерата и видеозаписа все още да са на остров Ютьоя. Търсенето на това, както и на други свидетелства от кървавата разправа, продължава.

Още по темата
На острова са били намерени стотици компютри, камери, телефони и други устройства. Предвид факта, че в деня на терористичния акт на острова е имало над 600 души, за обработката на версията за видеозаписа следователите ще трябва да прегледат огромен обем материали.

32-годишният Андерш Брайвик беше арестуван на 22 юли, след като застреля 69 души в младежки лагер на Норвежката работническа партия на о. Ютьоя. Екстремистът призна, че негово дело е и атентатът срещу правителствена сграда в столицата Осло, при който загинаха осем души.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase