Кристин Лагард. Снимка: Reuters

Френски съд нареди да започне разследване срещу изпълнителния директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард, която преди това беше министър на финансите на Франция, съобщи АФП.

Разпореждането беше дадено от специалния съд, който се занимава със злоупотреби от страна на представители на властта.

Лагард е заподозряна в превишаване на служебните си правомощия и по-конкретно намеса в съдебния процес между бизнесмена Бернар Тапи и банка Credit Lyonnais през 2007 г.

Тапи се съдеше с Credit Lyonnais заради сделката по продажбата на неговата компания Adidas. През 1992 г. бизнесменът възложи на банката да извърши сделката, а година след приключването й обвини Credit Lyonnais в измама при извършването на операцията и поиска чрез съда компенсации за причинените му щети.
 
Процесът се проточи и през 2007 г. Кристин Лагард предложи на страните спорът да бъде разрешен в арбитражния съд. През 2008 г. беше постановено решение в полза на Тапи, като държавата трябваше да изплати на бизнесмена 285 милиона евро от френския бюджет като компенсация за загубите му при продажбата на Adidas.
 
Според френската прокуратура тогавашната финансова министърка Лагард е превишила правомощията си, намесвайки се в спора между Тапи и банката.

Още по темата

През май 2011 г. прокуратурата внесе в съда искане за започване на разследване срещу нея.

Кристин Лагард ръководеше френското министерство на икономиката, финансите и индустрията от 2007 г. През юли 2011 г. тя беше избрана за изпълнителен директор на МВФ, като смени на този пост Доминик-Строс Кан след скандала с обвиненията срещу него в опит за изнасилване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase