Двама норвежки психиатри бяха назначени от съда в Осло да изготвят експертиза на Андерш Брайвик, който призна, че е убил 76 души при две нападения преди седмица, за да определят дали той може да носи наказателна отговорност, предаде Франс прес.

Двамата психиатри ще започнат работа след една седмица и трябва да съобщят оценката си до 1 ноември, съобщи на пресконференция прокурорът на полицията Пал-Фредрик Хьорт Краби.

Дали Брайвик може да бъде съден или не, ще определят професионалистите. Когато приключат с работата си, ще знаем повече, добави той.

Брайвик от тази сутрин е подложен на втори разпит в централата на полицията в Осло, но той не касае нова информация, заяви Хьорт Краби.

"Ще направим преглед на първия му разпит, който обхваща над 50 страници. Той трябва да каже дали поддържа твърденията си", уточни той.

По време на втория разпит Брайвик е останал спокоен и е съдействал на следователите. Полицията смята, че той е действал сам след няколко години щателно планиране. Не са открити данни в подкрепа на твърденията му, че е член на антимюсюлманска екстремистка мрежа, която подготвя поредица от атентати из цяла Европа.

Следващият разпит на Брайвик ще се състои идната седмица на все още неуточнена дата.

Норвежката полиция съобщи, че всички 76 жертви на Брайвик са били идентифицирани. Полицията е започнала да информира семействата им.

Полицията е обвинила Брайвик в тероризъм, който е наказуем с максимум 21 години затвор. Възможно е обаче в процеса на разследването обвинението да се промени към престъпления срещу човечеството, което се наказва с до 30 години затвор.

Прокуратурата може също да се стреми към специален тип присъда, който да позволи Брайвик да остане в затвора безсрочно. Официално оповестяване на обвинителния акт се очаква най-рано догодина, съобщи норвежкият главен прокурор Тор-Аксел Буш, цитиран от Асошиейтед прес.

Норвегия почете паметта на 76-те жертви на Брайвик. Това е най-тежкото кръвопролитие в мирновременната история на страната, отбелязва АП.

"Днес се навършва една седмица, откакто Норвегия бе ударена от злото", каза премиерът Йенс Столтенберг на възпоменателна церемония в конферентната зала на "Народния дом" – обществен център на управляващата Норвежка работническа партия.

Куршумите поразиха десетки членове на младежкото движение на партията, но те бяха насочени срещу цялата нация, каза премиерът.

Лидерът на младежкото движение на Норвежката работническа партия Ескил Педерсен, който е един от оцелелите от клането в младежкия лагер на остров Ютьоя заяви, че нападението няма да унищожи основните ценности на Норвегия като демокрация, толерантност и борба с расизма.

"Много преди той да се изправи пред съда вече можем да кажем, че той загуби", заяви Педерсен. Той обеща младежката организация и догодина да организира традиционния си летен политически лагер на остров Ютьоя – традиция, която съществува от десетилетия.

Премиерът Йенс Столтенберг присъства и на паметна церемония за жертвите в джамия в Осло, предаде Франс прес.

Премиерът и архиепископът на Осло Оле Кристиян Кварме бяха седнали срещу коленичилите поклонници и изслушаха заупокойната молитва от имама на сунитската джамия "Централ Джамат Ахле Суннат" в столицата, показаха кадри на държавната телевизия.

Сред жертвите са 18-годишната кюрдска имигрантка от Ирак Бано Рашид и 19-годишният Исмаил Хаджи Ахмед.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase