Служители на Избирателната комисия в в Рига, Латвия започват окончателното преброяване на гласовете от референдума на 23 юли, 2011. Снимка: Reuters
fallback

На референдум в Латвия, състоял се на 23 юли, огромно мнозинство от участвалите - 94,3 на сто - са подкрепили предложението за разпускане на Сейма /парламента в страната/. Против са гласували едва 5,48 на сто, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на официалните резултати, обявени от латвийската Централна избирателна комисия.

Избирателната активност на референдума е била 44,73 на сто.

Според латвийското законодателство, ако с референдум бъде подкрепено предложението за разпускане на парламента, предсрочните избори трябва да се състоят в двумесечен срок.

В случая парламентарните избори ще се проведат на 17 септември.

От 29 юли започва регистрация на списъците с кандидати за депутати в Сейма.

Референдумът беше иницииран от бившия президент на Латвия Валдис Затлерс, който на 28 май обвини депутатите, че "обслужват интересите на олигарсите", а целия Сейм - че "търгува с длъжности".

В референдума не са участвали 345 хиляди рускоезични "неграждани", които след отделянето на Литва от бившия СССР, бяха лишени от латвийско гражданство и нямат право да участват в избори, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 12 години

Турция стигна до Румъния!

27

онбашията

преди 12 години

25, ами да, няма да е лошо да лишим *** от избирателни права, подкрепям. следващата стъпка е да лишим всички с доход под 2000 лева месечно от избирателни права. само така може да просъществува някаква форма на република, иначе сганта дърпа управлението към дъното.

26

Анонимен

преди 12 години

Дали ще доживеем някога в нашата *** да се проведе референдум?Едва ли.

fallback