Снимка: Булфото

Ако не се беше случила мирната революция в България преди 20 години, днес нямаше да сме тук. Точно затова знаем колко ви е  трудно в момента, заяви българският външен министър Николай Младенов на срещата си с председателя на Преходния национален съвет на Либия Махмуд Джибрил, съобщиха от външното ни министерство. 

Задачата, която сте си поставили от името на либийския народ, е огромна и затова ние ви приемаме като легитимен представител, каза още Николай Младенов.

Вярваме, че е
дошъл моментът за истински демократичен процес в Либия.
Mинистърът на външните връзки Абдел Ати ал Обейди от своя страна благодари на ЕС и България като част от него, че са предотвратили касапницата в Бенгази, като са започнали въздушните удари.


Възприемаме връзките с България като приятелски, заявиха представителите на ПНС. България има опит в прехода и Либия може да се възползва от него, допълниха те.

Още по темата

На срещата бе коментиран и случаят с българските медицински сестри. Според представителите на ПНС по него ще излизат нови факти, които ще покажат, че той е бил инсценировка на режима на Кадафи.


Николай Младенов представи и специалния пратеник на България в Бенгази - Делян Даков. Неговата задача е да поддържа интензивни и регулярни контактите между Съвета и България.


Българският външен министър занесе в Бенгази и малка хуманитарна помощ - лекарства и превързочни материали.


Представителите на Съвета благодариха и заявиха, че в Бенгази има огромна нужда от медикаменти. Освен това те са готови да приемат и още лекари от България.

Николай Младенов заяви, че като член на Контактната група за Либия България ще работи за
решаването на конфликта и демократичното развитие на Либия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase