Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Египетски магнат християнин разгневи ислямски хардлайнери в страната, след като публикува в интернет карикатура на брадат Мики Маус и забулена Мини, предаде Асошиейтед прес.

Ултранконсервативните ислямисти, известни като салафити, заявиха, че карикатурата, публикувана от Нагиб Сауирис в Туитър, е подигравка с исляма. Те поведоха он-лайн кампания, призоваваща мюсюлманите в Египет да бойкотират компанията на Сауирис Мобинил. Акциите на Мобинил и Ораском телеком, които Сауирис ръководи, паднаха вчера на египетската борса.

Сауирис, който е също политик, защитава идеята за светски Египет. Той притежава медийни компании, а след оттеглянето на Хосни Мубарак на 11 февруари създаде политическа партия, призоваваща за отделяне на държавата от религията.

След като карикатурата предизвика недоволство в Туитър, Сауирис публикува извинение в социалната мрежа, че се е шегувал.

Във Facebook обаче бързо се появиха групи и си спечелиха над 60 000 привърженици, призоваващи за бойкот на широко използвания мобилен оператор.

Освен това най-малко 15 адвокати салафити са подали иск, обвинявайки Сауирис в религиозна омраза.

"Как е възможно този човек да се подиграва с мюсюлманите в страна, която е на ръба на религиозно разцепление", каза духовникът салафит Мазен ес Серсауи по телевизията. "Ако това е просто шега, защо не изобразиш Мики Маус като монах или монахиня?", попита той.


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase