Снимка: Reuters

Представители на правителството в Триполи и на Преходния национален съвет в Бенгази преговарят за по-нататъшната съдба на Муамар Кадафи, заяви френският външен министър Ален Жупе.

В съвместна политическа програма на телевизията Ер Те Ел и в. "Монд" Жупе каза, че не знае подробности за преговорите, но според него дискусията е за бъдещето на Кадафи.

"Именно решаването на този въпрос ще позволи да се премине от военните

действия в Либия към политическото уреждане на конфликта в страната", подчерта министърът.

Той добави, че Кадафи трябва да се откаже от всичките си политически и военни пълномощия, от което зависи дали военната операция на НАТО ще продължи, предаде ИТАР-ТАСС.

Официалният говорител на либийския режим Муса Ибрахим заяви обаче пред журналисти в Триполи, че Муамар Кадафи няма да предаде властта и няма да напусне Либия, съобщиха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

Той каза това в отговор на изявлението на бунтовниците, че очакват предложение от Кадафи за прекратяване на войната.

"Кадафи се намира тук, тук и ще си остане," подчерта Ибрахим. "Той ръководи страната и няма да я напусне, няма да подаде оставка, понеже не заема никакъв официален пост. Това е нашата родина и ние няма да я отстъпим на престъпните банди,

които взеха нашите градове за заложници. Няма да я отстъпим на престъпната организация НАТО. Всеки от нас ще продължи да се сражава. Готови сме да се бием за всяка улица, за всеки дом."


  (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase