Снимка: Reuters

Населението на втория по големина либийски град Бенгази посрещна с бурна радост съобщението, че Международният наказателен съд (МНС) е издал международна заповед за арест на Муамар Кадафи, предаде Франс прес.

Населението на главния бунтовнически град в Либия се отдаде на веселие по улиците. Някои хора стреляха във въздуха с автоматични оръжия в знак на радост.

Полковник Кадафи е изправен пред антиправителствено въстание след 42 години на власт. Той е вторият държавен глава след суданския президент Омар Башир, който е преследван от МНС за престъпления срещу човечеството.

Бенгази е фактическата столица на бунтовниците и седалище на техния Преходен национален съвет, който e управляващ орган в районите от Либия под техен контрол.

Издаването на международни заповеди за арест на Кадафи, на сина му Сейф ал Ислам и на шефа на либийското разузнаване Абдула ал Сануси превръща тримата в международно издирвани заподозрени, което потенциално може да усложни посредническите усилия за слагане край на продължаващия над четири месеца интензивен конфликт в страната, отбелязва Асошиейтед прес.

Съдията от МНС Санджи Монагенг от Ботсвана определи Кадафи като "безспорния лидер на Либия", който разполага с "абсолютен, окончателен и неоспорим контрол" над армията и силите за сигурност на Либия. Тя добави, че има "разумни основания да се смята", че Кадафи и синът му са отговорни за убийствата и преследванията на цивилни.

Либийски официални представители отхвърлиха юрисдикцията на МНС още преди прочитането на съдебното решение в Хага. Те обвиниха съда, че несправедливо взема на мушка африканци, а същевременно пренебрегва това, което по техните думи са престъпления на НАТО в Афганистан, Ирак, "а сега и в Либия".

От своя страна НАТО заяви, че решението на Международния наказателен съд да издаде заповеди за арест на Муамар Кадафи, Сейф ал Ислам и Абдула Сенуси показва още веднъж нарастващата изолация на режима на Кадафи. Това се посочва в изявление на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Кадафи и неговите привърженици трябва да разберат, че им остава все по-малко време и че в НАТО сме по-решени от всякога да продължим натиска, докато нападенията над цивилни (в Либия) престанат,  силите на режима се приберат в базите си и бъде осигурен достъп до хуманитарната помощ от онези, които се нуждаят, добавя Расмусен.

Европейският съюз пък призова да се осигури пълно съдействие за независимото разследване на Международния наказателен съд /МНС/ в Либия. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Ащън по повод издадените днес от съда заповеди за арест на Муамар Кадафи, Сейф ал Ислам и Абдула Сенуси.

ЕС подкрепя изцяло МНС, който има ключово значение за осигуряването на справедливост в международен план, се посочва в изявлението. Най-сериозните престъпления не трябва да остават ненаказани, а това разследване трябва да бъде уважавано, добавя Аштън.


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase