Снимка: Reuters
fallback

Група пенсионирани инженери ще работят по ликвидиране на последиците от аварията в японската АЕЦ „Фукушима-1“, съобщи агенция „Блумбърг“.

Начело на „Корпуса опитни ветерани“, в който досега са се записали над 200 души, включително бивши работници от атомната промишленост, е 72-годишният инженер Ясутеру Ямада.

По думите му правителството на Япония вече е подкрепило неговата инициатива и сега остава да получи съгласието за провеждане на операцията от страна на компанията оператор на електроцентралата TEPCO.
 
В момента TEPCO активно търси работници за ликвидиране на последиците от серията взривове в реакторите на АЕЦ „Фукушима-1“.

По данни от 19 юни в зоната с повишен радиационен фон около електроцентралата  работят малко над 1 000 служители на компанията.

Основната им задача е възстановяване на системата за охлаждане на реакторите и изпомпване на 105 милиона литра радиоактивна вода, събрала се в АЕЦ-а.

Oще по темата

Замърсената вода трябва да бъде изпомпана, тъй като според експертите съществува значителен риск от радиоактивно замърсяване на крайбрежните води.

Ямада, който ще работи в екип от петима пенсионирани инженери, каза, че той и приятелите му напълно осъзнават степента на опасността, която ги застрашава.

Те ще работят непосредствено в сградите на повредените енергоблокове на АЕЦ-а.

По различни данни нивото на радиация вътре в енергоблоковете може да достигне до един сиверт на час при действащо в Япония ограничение от 250 милисиверта за година.

Пребиваването в зона с такова ниво на радиация в продължение на 4 часа може да доведе до смърт в рамките на няколко месеца.

„Морално съм готов за смъртта, но не съм камикадзе. Ще се постарая максимално да се защитя и да се върна жив“, каза Ямада.

За осигуряването на безопасността на работниците си TEPCO планира допълнително да закупи 500 охлаждащи жилетки, тъй като температурата в сградите на енергоблоковете остава висока.

Серията от експлозии в АЕЦ „Фукушима-1“ стана на 11 март 2011 г. след катастрофалното земетресение и вълните цунами. В резултат от строя излязоха системите за автоматично охлаждане на реакторите, а радиационният фон в района на електростанцията рязко се повиши.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

ves666

преди 12 години

tia sa realno jivite martvi ,radiacia ima veche i v balgaria.

22

Анонимен

преди 12 години

Kogato iaponcite sa imali imperia nie sme imali konska opashka za zname.

21

Chikatilo

преди 12 години

Това са хората това е расата....няма американци, няма никой...Япония е истината...всеки път го доказват...железни правила...желязна дисциплина...хилядолетна култура....Ше се оправят и с този проблем гаранция !

fallback