fallback

Общ преглед

Турция е изправена пред религиозно напрежение заради засиления поток от сирийски бежанци, съобщава Independent. Около 7000 души, бягащи от конфликта в Сирия, са регистрирани от турските власти досега.

Други 4000 се смята, че са влезли в Турция нелегално, а 10 000 са се събрали на границата. Броят на бежанците расте ежедневно, тъй като режимът в Дамаск разшири обсега на атаките и в северната провинция Идлиб.

Въпреки твърденията на мнозина от протестиращите в Сирия, че са единни в искането си за свобода, сред бежанците се появяват междуверски разделения. Някои от тях твърдят например, че сирийци от алауитската общност са въоръжавани, за да свършат мръсната работа на режима.

Нарастват опасенията, че религиозното напрежение, предизвикано от сирийското въстание, ще бъде внесено в турската провинция Хатай, в която има деликатен демографски баланс между сунити, алевити – шиитска общност, свързана с алауитите в Сирия, и християни.

Сирийски войски, кръстосващи размирните градове и села около Джиср аш Шугур в северната част на страната са били видени снощи на не повече от 3 км от турската граница.
 
Бежанците, останали като в капан в тази ивица земя, съобщават, че са видели снайперисти да заемат позиции. Турски войници ги предупредили също, че сирийските войски се готвят да ги нападнат.

"Какво прави ООН? Нищо. Само говорят и не помагат. Защо побързаха да помогнат на Либия, а за нас не правят нищо?", пита един от сирийските бежанци.
 
Почти няма шанс Западът да се намеси в Сирия, тъй като Русия и Китай блокират резолюциите, осъждащи режима на президента Башар Асад.

Стотици сирийци бягат към границата с Турция с трактори, камиони и пеша, а някои се крият в кални маслинови горички без подслон и храна, пише New York Times. Гледката от двете страни на 800-километровата граница, която сирийците могат да преминат без визи, внася ново измерение в тримесечното въстание срещу Башар Асад.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Ники

преди 12 години

Ми да не се намесва ООН на първо време ... щом са толко тарикати да ги остават да се поизбият помежду си мюсюлманите и накрая да ги треснеме !!!

19

american boy

преди 12 години

Дано нас не ни залеят фесове и араби!

18

Mango

преди 12 години

Където има мюсюлмани, винаги има религиозно напрежение!Защо ли?

fallback