Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Четиридесет години след скандалното "изтичане" на част от документите на Пентагона – секретно държавно изследване за злоупотребите и злополуките сред американските войски през войната във Виетнам, целият доклад ще бъде разсекретен днес, предаде Асошиейтед прес.

Докладът от 7000 страници разтърси президентството на Ричард Никсън и ще бъде запомнен не толкова с подробностите за войната във Виетнам, колкото с историческото решение на Върховния съд тогава в подкрепа на свободата на словото, отбелязва ДПА.

Оставащите детайли от свръхсекретния доклад ще бъдат публикувани днес от американския Национален архив.

Президентските библиотеки на Джон Кенеди, Линдън Джонсън и Ричард Никсън ще публикуват едновременно различни части от доклада.

Историци и други хора, запознати с документа, не очакват особено интересни разкрития за ескалацията на войната във Виетнам, тъй като повечето подробности вече са известни.

Според Даниъл Елсбърг, консултант в Пентагона, който даде копия на по-голямата част от секретните документи на "Ню Йорк таймс" и други вестници през 1971 г., стойността на днешното събитие се изразява в това, че най-накрая целият доклад ще бъде събран на едно място и публикуван в интернет.

Опитът на Никсън да отмъсти тогава за "изтичането" на част от документите се провали, припомня АП. Първо Върховният съд подкрепи в. "Ню Йорк таймс", "Вашингтон пост" и други вестници и им позволи да продължат да публикуват статии за доклада в исторически процес, засягащ Първата поправка на американската конституция. След това съдебното преследване на правителството за шпионаж срещу Елсбърг и неговия колега Антъни Русо младши бе прекратен заради незаконни действия на администрацията.

Докладът показва как президентите Линдън Джонсън, Джон Кенеди и други предишни правителства са разширявали конфликта във Виетнам и са подвеждали Конгреса, обществеността и съюзниците си.


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase