Снимка: Reuters

Бившият френски президент Жак Ширак разказва в своите мемоари, че навремето сериозно обмислял да уволни Никола Саркози за неподчинение, но решил да избегне конфронтацията, пише британският в. "Индипендънт".

Във втория том на своите спомени, който трябва да излезе от печат следващата седмица, Ширак предприема закъсняло и злонамерено отмъщение срещу някогашното си протеже.

Десет месеца преди Саркози да се впусне в тежка кампания за преизбиране на президентския пост, популярният бивш държавен глава описва някогашния си подчинен като буен, вероломен, неблагодарен, предизвикателен и най-лошото - с нефренски политически възгледи, отбелязва изданието.

На всичко отгоре Ширак възхвалява бившия лидер на социалистите Франсоа Оланд, който се очертава като най-опасния съперник на Саркози на президентските избори догодина, определяйки го като "истински държавник".

Ширак избягваше да отправя публични нападки срещу Саркози, откакто той стана президент.

Затова времето на публикуване на втория том от мемоарите му и съдържанието на книгата сигурно ще се възприемат като отмъщение за поредицата от предателства, за които се твърди, че е извършвал Саркози, като се започне от решението му през 1995 г. да обърне гръб на Ширак и да подкрепи друг десноцентристки кандидат за президент, посочва вестникът.

Въпреки че през септември го очаква съдебен процес по обвинения в злоупотреба с държавни средства, 78-годишният Ширак е най-популярната политическа фигура във Франция, докато обществената подкрепа за Саркози е доста ниска въпреки усилията му да подобри образа си на президент и въпреки признаците за възстановяване на френската икономика, изтъква "Индипендънт".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase