Парламентът на Латвия избра днес за президент на страната бившия банкер Андрис Берзинш, предаде ИТАР-ТАСС. Кандидатурата му с тайно гласуване подкрепиха 53-ма депутати от стоместния парламент.

Новият президент бе избран при второ гласуване, след като първото не успя да излъчи победител. Андрис Берзинш, който е член на парламента, победи сегашния президент Валдис Затлерс. Кандидатурата на Берзинш бе издигната от депутати от Съюза "Зелени и фермери". На първия тур той получи 50 гласа "за" и 48 "против" Конкурентът му Затлерс бе подкрепен от 43-ма депутати, а 55 гласуваха срещу него. На втория тур 66-годишният Берзинш взе 53 гласа "за" и 44 "против", а 56-годишният Затлерс - 41 гласа "за" и 56 "против".

Във вота участваха 99 от стоте членове на Сейма. За действителни бяха призната 97 бюлетини, посочва ИТАР-ТАСС.

АП допълва, че очакванията са били, че досегашният президент Валдис Затлерс ще бъде преизбран. В събота той обвини депутатите, че не противодействат достатъчно твърдо на корупцията в Латвия и насрочи референдум за разпускане на Сейма. Този негов ход бе в отговор на решение на парламента, с което се забранява на националното бюро за борба с корупцията да извърши обиск в жилището на видния латвийски политик и олигарх
Айнарс Шлесерс, замесен в голям скандал за подкупи.

Новоизбраният президент досега бе депутат от Съюза "Зелени и фермери", който е част от управляващата коалиция. Като бивш президент на банка той е мултимилионер и притежава много имоти, както и голям политически опит, посочва АП.

В коментар за политическата криза в Латвия "Монд" пише, че с решението си да поиска разпускане на Сейма Валдис Затлерс добре е осъзнавал, че намалява шансовете си за преизбиране на президентския пост. Според френския вестник сегашната криза показва мощта на олигарсите в Латвия независимо от многогодишните усилия на правораздавателните органи да се преборят с корупцията, информира БТА.

Съперникът на Затлерс на изборите Берзинш разполага с подкрепата на олигарха Айварс Лембергс, който е кмет на град Вентспилс и е подозиран, че масово подкупва депутати. Така че единственият изход на досегашният президент е бил да поиска референдум за прекратяване на мандата на Сейма, заключава "Монд", цитиран от радио "Франс ентернасионал".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase