Андерс Фог Расмусен. Снимка: Reuters

НАТО няма планове за въвеждане на наземен контингент в Либия, заяви генералният секретар на Алианса Андерс фог Расмусен.

„Резолюцията на ООН абсолютно ясно изключва изпращането на сухопътни войски в Либия. Не планираме да правим това и не планираме да искаме от ООН да дава мандат за използване на сухопътни войски“, цитира Ройтерс думите на Расмусен.

През първата половина на месец май вестник „Аш Шарк ал Аусат“ съобщи, позовавайки се на високопоставен представител на режима в Триполи, че в очакване на евентуална сухопътна операция на НАТО в Либия полковник Муамар Кадафи е предприел мащабна мобилизация в армията, включително и на жени.

Представителят на либийския режим твърдеше, че властите в северноафриканската страна разполагат със съвсем достоверни сведения, че НАТО подготвя наземно нахлуване в Либия.

В началото на месец май руският външен  министър Сергей Лавров заяви, че Москва е против сухопътна военна операция в Либия, тъй като резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН недвусмислено изключва подобна възможност, посочва РИА Новости.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase