fallback

Общ преглед

 

Кралицата на Великобритания Елизабет II ще бъде от 17 до 20 май на историческо посещение в Ирландия – първото след обявяването на независимостта на тази страна.

За сигурността на визитата ще бъдат похарчени 26 милиона британски лири. Посещението ще премине при безпрецедентни мерки за сигурност, пише Би Би Си.

В Дъблин във вторник Елизабет II ще бъде охранявана от над 100 въоръжени английски полицаи. Ще им помагат сили на ирландската полиция и ирландската армия.

Около 8000 местни полицаи и 2000 войници ще се грижат за сигурността в Дъблин.

В навечерието на визитата, определяна като историческа за отношенията между двете държави, ирландски републиканци, които са против мирния процес в Северна Ирландия, заплашиха с терористични актове.

Групировката ИРА истинска обвини британската кралица във военни престъпления и заяви, че не иска да вижда главата на британската държава на ирландска земя.

Самоделна бомба е била обезвредена в понеделник вечерта в багажника на автобус в Мейнут, близо до Дъблин, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

Новината бе съобщена от ирландската полиция във вторник сутринта, малко преди пристигането на британската кралица.

Ден преди кралската визита лондонската полиция получи предупреждение за бомба, заложена в центъра на града. За няколко часа беше затворен булевард Мол, близо до Бъкингамския дворец.

Посещението на кралицата в Ирландия се представя и от двете страни като начало на съвършено нов етап в исторически сложните отношения между Лондон и Дъблин.

През почти 60-те години на трона кралица Елизабет II е посетила 129 страни – от Исландия до Индонезия, но нито веднъж не е била в Ирландия, най-близкия съсед на Великобритания, посочва Би Би Си.

Последният британски монарх, посетил Ирландия през 1911 г., е бил дядото на настоящата кралица Джордж V.

Мнозинството ирландски политици определят обаче посещението като символ на напредъка в отношенията между двете страни.

Президентът Мери Маклийс заяви, че Великобритания и Ирландия „коват ново бъдеще, различно от миналото и от условията, в които са се развивали отношенията в миналото“. Премиерът на страната Енда Кени изрази увереност, че ирландският народ ще посрещне топло кралицата.

Посещението ще ознаменува успеха на мирния процес в Северна Ирландия, която остава в състава на Обединеното кралство. Подписаните през 1998 г. мирни споразумения сложиха край на продължилия три десетилетия въоръжен конфликт между въоръжените групировки на католици и протестанти. Католиците се обявяват за обединяване с Ирландия, а протестантите – за запазване на статуквото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Dublin

преди 12 години

Ирландия е с население 4млн ....3.5 mln s vsickata polska/latviiska sgan...napuplila ostrovceto.Za tezi izvun-povece, no bez izhvurliane...80 mln...:))

20

...

преди 12 години

Да живее ВМРО и ИРА ! Смърт за окупаторите !

19

Анонимен

преди 12 години

открива се шанс на принц чарлз да стане крал ако има някакъв инцидент :)сега сериозно нека си се срещат и да си затоплят отношенията това ще е положително и за двете икономики

fallback