Снимка: Reuters
fallback

Главният прокурор на Международния наказателен съд съобщи, че в понеделник ще поиска заповеди за арест на трима високопоставени либийски функционери заради извършени престъпления срещу човечеството, съобщиха Асошиейтед прес и АФП.

Главният прокурор Луис Морено Окампо не разгласи имената на тримата заподозрени, но се очаква сред тях да е либийският ръководител Муамар Кадафи, посочва АП.

В официалното съобщение, разпространено от прокурорската служба на Международния наказателен съд, се казва, че силите за сигурност извършват в Либия систематични нападения срещу цивилни и че тримата високопоставени функционери, за които ще бъдат поискани заповеди за арест, носят най-голямата отговорност за престъпленията срещу човечеството, извършвани на територията на Либия от 15 февруари.

"Съдиите могат да решат да удовлетворят искането, да го отхвърлят или да поискат от прокурорската служба допълнителна информация", се уточнява в съобщението, цитирано от АФП.

Съветът за сигурност на ООН гласува единодушно на 26 февруари Международният наказателен съд да разследва събитията в Либия и няколко дни по-късно главният прокурор Морено Окампо започна официалното разследване, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 13 години

Не, това не е от 1 април! Новините са от февруари!Столицата на Либия е в обсадно положение. По улиците се движат банди наемници, които стрелят по местните жители. Поддръжниците на режима на Кадафи нахлуват в болници и нападат лекари и ранени. В града има остър недостиг на лекарства и хранителни продукти. Започнали са прекъсвания в електрозахранването, отбелязва ИТАР-ТАСС. "Изглежда това наистина са последните отчаяни актове. Ако бомбардираш столицата си, едва ли можеш да намериш начин да оцелееш", твърди Жулиен Барнс-Дасе, близкоизточен анализатор в "Кънтрол риск".Преди това се появиха съобщения, че либийските ВВС са атакували армейската база в Бенгази, която е превзета от демонстранти.

15

Анонимен

преди 13 години

Аз пък искам ареста на Буш, на неговия пудел Тони Блеър и на палячото Саркози! И да ги съдят за многобройните живилни жертви в Ирак, Авганистан и Либия!

14

ЗОРА

преди 13 години

ЗА ТОЯ ***- ЛА КУКАРЕСКУ БАРУ ШУРУ

fallback