Снимка: Reuters
fallback

Сирийски военни части щурмуваха тази нощ размирния град Банияс, съобщи Ройтерс, позовавайки се на активисти на движението за човешки права в Сирия.

Военни и танковете навлезли в града, населен предимно със сунити, от три направления. Операцията е насочена именно към кварталите, населени със сунити, които се обявиха против режима на президента Башар ал Асад.

Хората изградили „живи прегради“ по улиците, за да не допуснат навлизането на танковете. Електричеството и комуникациите с града са прекъснати.

Oще по темата

В морето южно от Банияс патрулират и кораби на сирийските военоморски сили. Сунитските и смесените райони на града са напълно обсадени.

В пристанищния град Банияс има райони, населени от алауити – секта в шиитския клон на исляма, към която принадлежи и президентът Басар ал Асад. Армията не се насочва към тях, съобщава Ройтерс.

Протестите срещу режима на Башар ал Асад започнаха в града на 10 април. Същия ден привърженици на президента откриха огън по демонстрантите и убиха шестима души.

Властите в Дамаск твърдят, че Банияс е „център на салафисткия тероризъм“, а привържениците на режима твърдят, че ако президентът падне от власт, алауитите ще бъдат подложени на жестоки репресии.

Това води до разцепление сред жителите на градове със смесено население.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

princes

преди 13 години

do vsi4ki,koito mi slagat minusi,qvno nqmat i ni nai malka predstava kakvo stava v SIRIQ.i da vi stane qsno,4e ako darjavata na edna strana ne za6titava naroda ot vaorajeni prestapni grupirovki-to nqma koi drug,za6toto tezi "protestira6ti"sa to4no takiva.te prosto iskat vlast,a ne demokraciq ili kakvoto i da bilo drugo.IZVINQVAM SE 4e nqmam kirilica.ako uspeq da si doida vBG,za6toto sam na 30 km ot BANIQS,drugiqt pat 6te vi pi6a na balgarski.

33

До № 23

преди 13 години

Ние от Колорадо, Ню Мексико, Невада и Аризона сме с братята тексасци! Ще видим каляифорнийците с нас ли ще се обединят или с Мексиканска Калифорния. Шут на грингосите!

32

Анонимен

преди 13 години

В Сирия още от самото начало протестите по разказ на очевидци не са били мирни, а въоръжени. Направете тук един въоръжен протест, да видите как ще реагира властта, всички в ареста и това ще е правилно. Мирни протести да, но не употребата на оръжие. А сега както виждам в Сирия се оформя религиозна гражданска война. Жалко

fallback