Либиец сред разрушенията, причинени според либийското правителство от въздушен удар на коалицията в дома на сина на Кадафи Сейф ал Араб, 1 май 2011 г. Снимка: Reuters

Целта на международната военна намеса в Либия не е да бъде убит Кадафи, а да бъде отслабен репресивният му апарат и въздушните удари на НАТО да спрат възможно най-бързо.

Това заяви френският външен министър Ален Жупе, цитиран от Франс прес.

"Целта ни не е да убием Кадафи", подчерта Жупе пред телевизия Франс 24. Той призна, че е имало "случайни жертви", имайки предвид неотдавнашната смърт на един от синовете на Кадафи при натовски въздушен удар.

"В Триполи целите ни са военни", увери френският външен министър. "Не може и дума да става за "затъване в либийското блато".

След седем седмици не може да се говори за затъване. Надявам се това да не продължи повече от няколко седмици, най-много няколко месеца, но е твърде рано да се говори за затъване, подчерта Жупе.

Той отхвърли идеята за "бутафорно прекратяване на огъня", което би замразило сегашните позиции в Либия и би довело до разделяне на страната, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase