Папа Йоан Павел II. Снимка: Reuters

Италианската столица е потънала в атмосферата на предстоящата в неделя церемония във Ватикана по беатификацията на покойния папа Йоан Павел II.

В неделя Папа Бенедикт XVI ще направи първата стъпка към канонизирането на неговия предшественик.

Каноничният процес се състои от два етапа – беатификация, или провъзгласяването за блажен, и канонизацията – признаване за светец.

Беатификацията е междинният етап, при който се изисква признаване на чудо или небесно застъпничество. Най-често чудото е свързано с необяснимо от научна гледна точка изцеление на тежка болест.

Хиляди хора се очакват около и на площада "Свети Петър", където ще се състои церемонията. Те ще станат преки свидетели на първата стъпка към обявяването на Карол Войтила за светец.

Рим очаква беатификацията на папа Йоан Павел II

В района са разположени огромни видеостени за онези зрители, които ще останат встрани от площада, както и техника на множеството телевизии, отразяващи събитието на живо. От съображения за сигурност предстои площадът да бъде напълно изолиран от днес до неделя сутринта.

Ковчегът с тленните останки на папа Йоан Павел II в петък бе изнесен от криптата, където бе поставен след неговата смърт, за да бъде достъпен за поклонение до 2 май в базиликата "Свети Петър", припомня БТА.

След церемониите тленните останки на обявения за блажен Карол Войтила ще бъдат пренесени край олтара на страничен параклис, близо до скулптурата "Пиета" на Микеланджело.

В Рим на всеки час пристигат самолети и автобуси с почитатели на покойния папа, който привлече с делото и енергията си много хора към християнството.

По информация на италианските медии, само от Испания в петък са пристигнали 11 полета с поклонници, но вероятно най-много ще бъдат пилигримите от Полша – родината на Карол Войтила.

Рим показва с всичко, че се готви за специален повод.

По стълбовете на основните булеварди са наредени знамената на Италия и на Ватикана, както и изображения на папа Йоан Павел Втори от 80-те и 90-те години на миналия век, които най-често го показват прегърнал дете.

Символиката напомня протокола при посрещането на чужд държавен глава. Образът на Карол Войтила е навсякъде по павилионите за сувенири и продажба на вестници, особено на календари за следващата година с надпис "Блаженият Йоан Павел II".

Сред местата, на които е поставен образът на бъдещия светия, са дори спирките на градския транспорт.

Събитието се очаква да доведе във Вечния град и допълнителни туристи. Според италианските медии един милион зрители пристигат в Рим за церемонията.

Рим очаква беатификацията на папа Йоан Павел II

Събитията започват тази вечер с обща молитва сред останките на древноримския стадион "Чирко Масимо", където се очаква да присъства и френската монахиня Мари Симон-Пиер.

С излекуването си от болестта на Паркинсон тя даде официалния повод за започването на процеса по обявяване на папа Войтила за светец.

Според публикации в медиите, дори медици признават, че не може да има научно обяснение за нейното изцеление, което според самата монахиня се дължи на чудо, извършено от покойния папа.

В неделя от 9 ч. започват молитвите на площад "Св. Петър", а час по-късно ще се състои церемонията по беатификацията.

Няма точни данни за броя на хората, които ще се включат в събитието. Според италианската преса те ще бъдат между един и два милиона, а според италианския премиер Силвио Берлускони през Рим по този повод в дните на беатификацията ще преминат пет милиона чужденци.

Рим има 2,7 милиона жители, но според местните медии голяма част от тях ще напуснат града през почивните дни, за да улеснят движението на гостите.

Папа Йоан Павел II почина на 8 април 2005 година. На погребалната церемония на площад "Свети Петър" поклонници скандираха и издигнаха плакати с призива "Santo subito!" (Незабавно светец!).

Рим очаква беатификацията на папа Йоан Павел II

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase