Снимка: Reuters

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун обяви в понеделник, че световната организация е постигнала споразумение с либийското правителство за доставка на хуманитарна помощ в Триполи, предаде Асошиейтед прес.

Бан Ки Мун, който е на посещение в Унгария, уточни, че споразумението за установяване на "хуманитарно присъствие" в Триполи е било постигнато в неделя от неговия специален пратеник в Либия и неговата заместничка по хуманитарните въпроси Валъри Еймъс.

Либийският правителствен говорител Муса Ибрахим заяви снощи, че споразумението включва също установяване на хуманитарен коридор до град Мисурата, крепост на бунтовниците в Западна Либия.

Мисурата е обсаден от силите на Кадафи от над 50 дни. Бунтовниците удържат позициите си край пристанището, единствената връзка с външния свят, пише БТА.

През последните дни верните на Кадафи войски обстрелваха града с ракети и танкови снаряди, казват очевидци и лекари от местните болници, които съобщиха за 17 убити в неделя. Представители на либийското правителство отричат да използват тежки оръжия срещу Мисурата.

Ибрахим заяви пред журналисти, че правителството е готово да разреши изпращането на хуманитарна помощ в 300-хилядния град.

"Споразумението с ООН предвижда осигуряване на безопасен коридор за хората, желаещи да напуснат Мисурата, както и предоставяне на помощ, храна и медикаменти", уточни говорителят.

Баронеса Еймъс заяви в Бенгази след посещението си в Триполи, че ООН призовава за незабавно прекратяване на огъня в Мисурата, предаде ДПА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase