Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Руските мюсюлмани настояват двуглавият орел върху руския герб да бъде коронован не само с християнски кръстове, но и с полумесец, твърди високопоставен мюсюлмански духовник в публикувано в петък интервю във в. "Московски новости", предаде Франс прес.

"Настояваме една от главите да бъде коронована с полумесец, а другата с православен кръст", заяви председателят на Духовната дирекция на руските мюсюлмани мюфтията Талгат Таджуддин.

"Короните на орела са украсени с православни кръстове. Но в Русия има 20 милиона мюсюлмани. Те са 18 процента от населението", подчерта той.

Мюфтията е изпратил предложението на руския премиер Владимир Путин и е показал скица на президента Дмитрий Медведев.

Председателят на съвета на мюфтиите на Русия Равил Гайнутдин разкритикува през февруари пренебрегването на мюсюлманите от страна на православното мнозинство.

"Според Конституцията православни и мюсюлмани имат равни права. За съжаление много от православните смятат, че след като имат мнозинство, Русия е само православна страна", отбеляза той.

Повечето мюсюлмани живеят в исторически мюсюлмански региони като Северен Кавказ, Татарстан и Башкирия. Мнозинството от стотиците хиляди имигранти в Русия, родом от бившите съветски републики в Централна Азия, също са мюсюлмани.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

373

blfodmdzqn

преди 12 години

372

Goshko

преди 12 години

Хахаха абе вие луди ли сте бе какви са тея глупости дето ги пишете... Русия никога няма да сложи полумесец в герба си... много сте нагли вие мюсюлманите, могооо... ама нещо не ви минават номерата май :D то в България неможа да стане камоли в Русия хахаха... палячовци :)

371

дг

преди 12 години

ако това стане се качвам на космически кораб и напускам земята.

fallback