Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Руските мюсюлмани настояват двуглавият орел върху руския герб да бъде коронован не само с християнски кръстове, но и с полумесец, твърди високопоставен мюсюлмански духовник в публикувано в петък интервю във в. "Московски новости", предаде Франс прес.

"Настояваме една от главите да бъде коронована с полумесец, а другата с православен кръст", заяви председателят на Духовната дирекция на руските мюсюлмани мюфтията Талгат Таджуддин.

"Короните на орела са украсени с православни кръстове. Но в Русия има 20 милиона мюсюлмани. Те са 18 процента от населението", подчерта той.

Мюфтията е изпратил предложението на руския премиер Владимир Путин и е показал скица на президента Дмитрий Медведев.

Председателят на съвета на мюфтиите на Русия Равил Гайнутдин разкритикува през февруари пренебрегването на мюсюлманите от страна на православното мнозинство.

"Според Конституцията православни и мюсюлмани имат равни права. За съжаление много от православните смятат, че след като имат мнозинство, Русия е само православна страна", отбеляза той.

Повечето мюсюлмани живеят в исторически мюсюлмански региони като Северен Кавказ, Татарстан и Башкирия. Мнозинството от стотиците хиляди имигранти в Русия, родом от бившите съветски републики в Централна Азия, също са мюсюлмани.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase