Капсулата на космическия кораб "Восток 3КА-2", който летя в космоса две седмици преди полета на първия космонавт Юрий Гагарин, е продадена за 2,88 млн. долара. на търг в аукционната къща „Сотбис“.

Купувач е руският бизнесмен Евгений Юрченко, ръководител на инвестиционния фонд „А. С. Попов“. Той е купил капсулата, за да я върне в Русия.

„Надявам се „Восток“ да заеме законното си място в някой от националните музеи, посветени на историята на руската космическа програма“, е казал Юрченко, цитиран от вицепрезидента на  „Сотбис' Дейвид Редън.

Сферичната капсула от алуминиева сплав е с диаметър 2,2 метра. В нея е имало навигационна и комуникационна апаратура, но по-голямата част от оборудване е било извадено преди капсулата да попадне в частни ръце.

Експерти оценяваха стойността й на между 2 и 10 милиона долара.

На борда на "Восток 3КА-2" на 25 март 1961 г. в космоса полетяха кучето Звездочка и чучело на човешка фигура наречено Иван Иванович. След една пълна обиколка в околоземна орбита те се заврънаха на Земята невредими.

От „Сотбис“ подчертават, че търгът на капсулата се е провел на 12 април в памет на подвига на Юрий Гагарин, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase