Снимка: Getty Images/Guliver Photos

За разбиването на самолета МиГ-15УТИ, при което през март 1968 г. загина първият космонавт Юрий Гагарин, най-вероятно е виновен самият той.

Правителствената комисия, разследвала обстоятелствата около катастрофата в края на 60-те години, е стигнала до извода, че до катастрофата се е стигнало поради извършена от Гагарин рязка маневра.

Досега заключенията на комисията бяха засекретени, но в навечерието на 50-ата годишнина от полета на Гагарин в космоса беше решено тази информация да бъде огласена. За съдържанието на документа съобщи пред журналисти Александър Степанов от президентската администрация, предаде Интерфакс.

„Заключенията на комисията са: изхождайки от анализа на обстоятелствата около летателния инцидент и материалите от разследването, най-вероятната причина за катастрофата е извършване на рязка маневра за избягване на балон сонда. Или, което е по-малко вероятно, за предотвратяване на навлизане в горния край на първия слой на облачността“, каза Степанов, цитирайки разсекретения документ.

Според Степанов именно тази маневра е причината самолетът да влезе в неуправляема спирала и да рухне на земята.

Юрий Гагарин загина на 27 март 1968 г., разбивайки се по време на тренировъчен полет на самолет МиГ-15УТИ заедно с военния пилот Владимир Серьогин.

NEWSru припомня, че тъй като досега заключенията на държавната комисия са били засекретени, специалистите и колегите на първия космонавт са излизали със свои версии за причините за смъртта на Гагарин.

Според една от тях по време на полета Гагарин и Серьогин открили, че кабината се е разхерметизирала и решили бързо да се снижат. Направили обаче това прекалено бързо, изгубили съзнание и неуправляемият самолет се разбил.

Скоро сред смъртта на летците се появиха слухове, че преди полета Гагарин и Серьогин били изпили по чаша водка, в резултат на което изгубили контрол над действията си. Но официалното заключение е, че експертизата не е открила никакви следи от алкохол в организма на двамата пилоти.

Според друга неофициална версия, Гагарин влязъл в конфликт с висшето държавно ръководство и катастрофата била дело на специалисти от КГБ.

Имаше и слухове, че всъщност Гагарин не е умрял, а е бил тайно арестуван от спецслужбите и след пластична операция бил изпратен в психиатрична болница, където впоследствие починал.

Освен това писаха, че Гагарин бил имитирал смъртта си, като остатъка от живота си прекарал под чуждо име в село в Оренбургска област, където, вече стар, загинал при нещастен случай по време на лов.

Имаше и версия, че всъщност Гагарин е загинал няколко дни преди датата на падането на самолета – по време на изстрелване на секретен космически кораб в рамките на програма на СССР за усвояване на Луната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase